Commitment part 2

  
 
Part 2 of commitment will be in bahasa malaysia 😀

A : sha, ada org nak dekat dengan aku. Mahasiswa spesialis. Hensem lah org dia. Kalau aku bagi tau mesti kau tak deny.
Me : siapa?

A : XYZ

Me : seriously? Gilaaaaaa. Tapi bf kau cam mana pulak? 

A : haa tu yang aku dilemma. Sbb bf aku kan jauh, text pun tak selalu, dia busy je. Tapi yang ni mcm kasi perhatian. Tah…

Aku pernah sharing benda ni dengan kawan aku. Lets call him mr R. Dia aku anggap sangat dewasa dan pemikiran dia matang. Bilang cakap pasal hal macam ni, dia pernah kasi tau dekat aku and kawan-kawan aku. Pilih komitmen atau tidak? So dalam case macam ni, komitmen ke tak dengan bf yang jauh di mata sana tu? Menurut dia, kalau tak komitmen, lepas kan je. EASY PEASY. Daripada kita curang lepas tu cycle goes on. Because cheating is like a disease. Rate of reccurent sangat tinggi. Terbaik sentiasa depan mata. Tapi tu semua tergantung kita, kita pilih komitmen atau yg terbaik depan mata tu. So tepuk dada tanya diri sendiri. 
Betul jugak..

Macam aku, aku ada prinsip yang aku takan sesekali mainkan perasaan org. Aku takut karma. Sbb aku pernah kena mainkan perasaan. So aku tak nak bendatu ulang. Sakit dia tu sampai ke jantung, hati, otak, roh, dan sebagainya. 
Menurut mr R lagi, kalau kita dah bekomitmen and tibe tibe ada pulak mak cik datang duduk menggatal padahal dia tau kita da tunang/ cpl/ kahwin. Tu mmg salah makcik tu. Tapi salah kita jugak kenapa kita layan? Again, pilih komitmen or tidak? Simple kan? 
Jujur. Benda ni mmg jadi dekat aku jugak. Kadang-kadang aku jujur dengan Luqman yang ada orang nak dekat dengan aku. Bukan sbb aku nak kasi dia panas. Tapi aku tak nak kalau dia fikir aku tak pentingkan dia. Menurut aku, bnd hal kecik mcm ni aku kena share kan. Sbb kadang2 benda mcm ni buat aku rindu gila babss dekat dia. Tapi in the end, aku tetap pilih dia 🙂  aku share benda ni dekat mr R jugak since dia pro gila pasal relationship and da nak kahwin (woooo), dia kasi tau aku, ‘sha, makin tinggi kita terbang, angin makin kuat’. So relationship ni makin lama kita bertahan, makin banyak cabaran dan dugaan. Aku jauh dengan luqman. Kadang2 aku terfikir jugak kabar dia kat sana. Terfikir jugak aku mcm mana kalau parents dia tak terima aku? Aku akan relate kan reality aku dengan cerita sinetron LOL. Sampai aku dilemma sendiri. LOL. Sampai kan kadang2 aku rasa ‘biarlah!’ Sbb jodoh tangan tuhan. Aku percaya gila yang Tuhan tu tak pernah salah. Yang penting berusaha dan DOA, DOA, DOA. Dan… Parents dah terima. Alhamdulillah. 🙂 kadang2 mak aku terlebih eksaited nak tau pasal luqman. And bapak aku sebernanya da tau pasal luqman cuma acah-acah tatau. Aku diam je.. Aku perhati je.. LOL
So yeah, kalau anda juga dilemma seperti cerita diatas, fikir lagi. Pilih komitmen atau tidak. Kalau tidak yakin, hmmmm. In the end, semua di tangan anda. Risiko, kesan, anda yang tanggung 😉 kita semua dah besar. Betul? Ye dok? 

xoxo

Advertisements

Leave a reply ;

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s