Monday blues

Fikir balik.

Kenapa bapak aku susah betul nak kasi aku pakai …… And sampai aku nak katakan depressing setahun. Lebih kut? And that what makes who i am today, ada betulnya. Aku boleh nampak semua setan. Setan hipokrit. Setan yang hanya kawan dengan kau sbb fikir kau baik pakai tudung tapi tinggalkan kau bila kau da mcm ni. 
Sbb 

Aku 

Nampak 

Jahat.

Hanya

Karena 

Selembar 

Kain.
And lebih menyedihkan aku bila ada org keluarkan statement 

‘Kalau pakai tudung kan senang nanti diterima mak aku’
Kau fikir aku bak jumpa mak kau? And what?! Your mom judges her future in law by tudung? Astaghfirullah. Sedih mendengar.
Mulanya aku rasa geram dengan bapak aku. Sampai aku susah nak jawab telfon dia. Sebab aku malu. Tapi lepas mak aku pujuk etc etc. okay sikit. Sikit. Aku rasa berterima kasih pulak sbb aku boleh nampak semua yang aku tak nampak. 
Why i wrote this?

Because one of my friend is rejected because shes not wearing scarf. Cmmon la. Belum kahwin, kau da ajar org kena pakai tudung demi anak kau? I know my friend. Jadi orang sekarang memang fikir kalau tak bertudung mesti jahat eh? Sad. Pathetic. 
Aku balik. Aku fikir balik.
Betul. Sebab aku pun pernah kena (mcm cerita kat atas) tapi aku tak perasan sangat sebab biarkan. Tapi bila tengok orang around aku kena macam tu, sedihnya hati. Kalau macam tu la kan, kalau ada lelaki dengan niat hanya memandang luaran, aku pun tak ingin kut. You dont deserve my besst part when you cant even accept my worse! 
Aku emosi.

Yes

Aku sedih. Kawan aku punya lah sayang. And aku da kenal 5 tahun. Nak cakap dia mungkin cacat agama sebab tak pakai tudung. Je? Pastu selama ni pergi musholla and solat sama-sama, tu bukan dia ke? Jin mana kan menyerupai. 
Sad. But thats the truth about our community. 
Kadang-kadang mak cik and pak cik yang jadi pasien aku kadang2 nak jodohkan aku dengan anak diorg la (yeah i get that alot masa jaga poli dulu) , buat aku tak percaya dah kut. Aku pergi RS pakai tudung, mesti diorg terkejut sakit jantung tengok aku tak pakai kalau pergi mall. Terus tak jadi jodohkan. 
Ye la. 

Mana tau. Aku tak betul agamanya.
Secara tak sedar kita buat orang ada mindset untuk menjadi hipokrit supaya diterima masyarakat. How awesome! 
Aku selalu jugak la. Bagi tau kawan-kawan aku. Aku tak perfect. So does my family. I worried too much if my future husband cant accept me or my family. Pastu benda teruk jadi. Tapi fikir balik, Tuhan tu adil. Kalau benda tu mmg jadi, dia kasi kita peringatan kalau seburuk buruknya kita pun tak diterima, jangan pernah kasi yang terbaik dari kita. 

However, happy august everyone! 

Advertisements

Leave a reply ;

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s